EUPL reviews: where EUPL winners reflect on books from their co-laureates

  • Jasmina Kanuric
  • 18 November, 2020

This summer, we launched this exciting series on #EUPLreviews, where our EUPL laureates read and review other EUPL winning books. In the latest installment, Noémi Szécsi, laureate of the prize for Hungary in 2009, read 'Heaven', the EUPL winning book of our 2019 laureate from Finland, Piia Leino. Noémi shares her thoughts on the book below . 

Sections: 

Noémi Szécsi on 'Heaven' by Piia Leino

No doubt, this is the worst year for reading dystopias. We are not yet living the Hollywood version of them with empty and desolate metropolises devoid of human life, grass covering roads and building, but as close to it as it gets: deserted streets, wild animals spotted in the cities, fish returning to the clearer water of the Venice lagoons. But this is only the scenery.

Our constant apocalyptic state of mind is real and exceeds anything ever seen in those save-the-world movies. Who needs more crack of doom than the one we are having right now?
For me – first as a sixteen-year-old growing up in socialism, then a visiting student of Finnish language from Eastern Europe – Finland was never anything than an object of idealisation: a welfare state based on hard work and creativity. A real meritocracy as opposed to my home country of weak tendencies for democracy and strong inclination for illiberalism.

So while reading Taivas it takes some effort to get used to the dystopian Helsinki of 2058, a sorry place. People are apathetic politically or otherwise, feed on insects and are conditioned to long for spending as much time in Heaven, a state-funded virtual reality, as possible.

Dystopias and utopias have their closest bond with present, not future. We are confronted with the reality of now as Aleksi, a young Finnish man, does his research on the past events having lead to a dying society with no love, no joy, no desire. Where status quo is never questioned. Where no children are born anymore. Aleksi catches a glimpse of Iina, a twenty-something woman in Heaven, and having persuaded her to meet him in real life he decides to share the pills with her he got from his supervisor in order to test them. And those pills really do make a difference…

The moral of the story might be the same as the one we keep repeating this year. Something like: can we start again if we promise to be better human beings, worthy of a second chance?  For Piia Leino’s novel, 2020 might be THE TIME or the first time to meet the present – a test of success for every dystopia or utopia.

For a text published in 2016 it is quite something, but Taivas is more than some impressive and well-timed social criticism: it is a story of isolated souls – something even more heart-wrenching in these dark days. There was only one thing I found absurdly unconvincing: that the Finnish will cease to keep up cleanness and order in the streets of their settlements. No Armageddon or national tragedy can deteriorate so far.

Tanja Stupar Trifunović on 'Things that fall from the sky' by Selja Ahava

Kako se nositi sa stvarima koje bukvalno padaju sa neba? Ako je to za vas zbunjujuće možda je najbolje da pročitate roman Selje Ahave „Stvari koje padaju sa neba“ jer u njenom romanu i srećne i nesrećne stvari / okolnosti  padaju sa neba a njeni junaci bivaju pogođeni njima. Uslijed tog udesa neki padaju mrtvi, neki ustaju i nastavljaju dalje, neki upadaju u san i u depresiju.

Knjiga  „Stvari koje padaju sa neba“ ima nekoliko linija priče koje se prepliću i sve su one podjednako važne (i teško ih je obuhvatiti u malo teksta). Uslovno rečeno centralna je priča koju priča djevojčica o životu (i smrti) svoje majke. Smrt majke je bitan događaj u romanu koji pokreće radnju a život junakinje oštro presjeca na dva dijela; dio dok je majka bila živa i onaj poslije. Knjiga počinje pričom o majci i iz tog ugla bi je olako mogli okarakterisati kao roman čija je centralna figura majka. Međutim Ahava usložnjava stvari. Kako radnja odmiče shvatamo da majka nije glavni pokretač priče a ni djevojčica kojoj autorka posuđuje glas pripovjedača nije toliko glavni lik koliko nam se čini na početki.

Uskoro glavni junak  postaje slučajnost koja je kriva za nesrećnu smrt majke, ta ista slučajnost je kriva i što je tetka Ana dobila dva puta glavnu premiju na lotu i što je ribara Hamiša četiri puta udario grom i što su mnoge stvari nevjerovatne a ipak postoje. Granično između mogućeg i nemogućeg postaje centralnom temom romana i ljudskih odnosa u njemu. Tu između mogućeg i nemogućeg gospodari priča, tu je njen prostor. I upravo se s tom činjenicom poigrava autorka varirajući stvari na isti način kao što majka (često izazivajući u djevojčici prestravljenost) varira postojeće priče unoseći u njih drugačije i još fantastičnije elemente. Kako odmiče prema kraju priča dobija sve više mogući razriješenja i fantastičnih elemenata namjerno izmještajući čitaocu sigurno tlo pod nogama.

Perspektive se mijenjaju i usložnjavaju: kormilo priče, njen novi smjer i liniju pripovjedanja uvodi tetka Ana koja je opsjednuta čudnim slučajnostima, potom se u priči kao pripovjedač pojavljuje i maćeha koja svemu daju svoju perspektivu. I nisu samo ljudi i njihove priče ono što priču zakrivljuje ka čudesnom tu su i prostori: kuća od iverja i tetkin posjed koji svaki na svoj način unose zvukove, mirise boje i čudo u priču. Svaki prostor ima ili svoj tajanstveni tavan i  zidove sa pripadajućim neobičnim zvukovima ili sobu sa tajnim vratima – ukratko neku svoju misteriju koja se na kraju knjige simbolički realizuje u prizoru nicanja drveta jabuke iz zida. 

Stvari koje padaju sa neba“ odlikuje lijep i neobičan stil pisanja i to je nešto što je bitna karakteristika romana. Struktura koja drži više linija priča na okupu je labava ali svakako postoji i doprinosi opštoj atmosferi doticanja granice mogućeg i nemogućeg i doživljaja realnosti svakog od aktera pa kroz njih i čitalaca jer sigurno je da će vas ovom knjigom Ahava natjerati da preispitate svoj doživljaj realnog.

selja-cover

Tanja Stupar Trifunović on 'Uhvati zeca' by Lana Bastašić

Roman Lane Bastašić “Uhvati zeca” kompleksna je i lijepa priča o ženskom prijateljstvu i o granicama. Kako se prelaze granice one u nama i one oko nas?  Šta nas spaja sa drugima i šta nas odvaja od njih? Šta znači jedno slovo u imenu i zašto je Bosna zemlja u kojoj je mrak gušći nego na drugim mjestima? Zašto je tajna jednog prijateljstva završila u očima zeca? 

Roman nas dinamičnom pričom “hvata” i nosi sa sobom; konstruisan kao roman putovanja on se kako odmiče preobražava u netipični detektivski roman koji traga za odgovorom šta je bilo sa Lejlinim bratom? Koji Šerlok Holms je u stanju posložiti kockice i dati ime mraku koji noću u Bosni guta ljude? Da li je moguće uhvatiti tog “zeca”?

Ovo je roman saga o ratnom odrastanju i gubljenju nevinosti; seksualne koju junakinje s namjerom “gube” u noći poslije mature sa školskim kolegama namjerno joj oduzimajući oreol izuzetnosti i ministifikacije  i one druge nevinosti koju svima oduzima rat i poslije koje više niko nije nedužan ni isti. Ni očevi, ni majke, ni ulice koje su preko noći napustile komšije jer su imali „pogrešna“ imena. Lana Bastašić je majstorski i bespoštedno ukomponovala puno stvari u jednu priču – sve ono što je sramno; nestanak ljudi, privid normalnog života u ratu, menstruaciju, krvave tampone i krvave godine koje se prikrivaju i bacaju negdje u stranu jer je neprijatno pogledati u njih i osjetiti miris krvi koja je svima na prstima. Ovim romanom autorka nas pokušava natjerati da pogledamo u oči svom stidu i svemu što smo odgurivali i skrivali od sebe.          

Rat nije glavni junak romana ali je zasigurno glavni među sporednim junacima. Neka vrsta mračnog bića poput dementora što ne prestaju jesti radost i budućnost djece u Bosni i Hercegovini zemlji koja je pored glavnih junakinja i sama junakinja ovog romana. Nešto po čemu se priča ispisuje a što odbija biti sasvim zapisano i određeno. Sara koja napušta zemlju je u dvostrukom odnosu sa njom – istovremeno pokušava trajno otići, zaboraviti sve i zaturiti u neki zabranjeni dio svijesti da bi na kraju ipak pošla nazad ka tom zovu. Ona pokušava obuhvatiti i opisati svoje iskustvo zavičajnosti, znati šta sa svim tim uspomenama,sa tim bolnim i uznemiravajućim osjećanjima u sebi. Lejla sa druge strane nema tu vrstu dvoumljenja. Ona ne teži ka nečemu. Ona to jeste. Ta zemlja. Ti ljudi. Te navike. I ta bol. Sara je u duhu svoje prirode, ona koja bježi, opravdava se i najzad pripovjeda. Ona je ta koja nam priča priču. Ukratko, ona svjedoči život koji Lejla živi. U tom smislu Sara osjeća inferiornost u odnosu na Lejlinu autentičnost i prožetost životom pa čak i kad je taj život zasićen tragizmom. Možda tu Sarinu izdvojenu i pomalo pasivnu poziciju možemo posmatrati i kao poziciju pisca. 

Ukupno uzevši riječ je o uspjelom, interesantnom i čitljivom književnom ostvarenju koje iz perspektive jedne generacije prikazuje izazovan i težak period kako u zemlji u kojoj žive tako i u junakinjama koje na svoj način pokušavaju da se nose sa proživljenim traumama. 

Giedra Radvilavičiūtė on ‘Jezero’ by Bianca Bellová

Kelionė į save: nuo ežero ir atgal

 

Biancos Bellovos romane Ežeras yra dedikacija - “Skiriu žmonėms kelyje”. Tačiau, kaip paprastai atsitinka gerame romane, svarbiausia kelionė knygoje vyksta ne erdve.  Juk visi peizažai  turi dugną, išskyrus galbūt dangų.  Beribis yra tik žmogaus tapsmas tuo, kuo jis dar nebuvo. Berniukas, vėliau jaunuolis Namis, kurį išaugino močiutė ir senelis  nykiame provincijos miestelyje Borose, keliaudamas iš jo į sostinę, vėliau į vietą, kur randa motiną,  iš tiesų keliauja į save. Romane nėra svarbi net valstybė, kurioje vyksta veiksmas. Bet iš tam tikrų ženklų – senkančio ežero, medvilnės, ėriuko, kuskuso, ožkos sūrio, mečetės – galima nuspėti valstybę esant Azijoje.

 

Neturintis mamos Namis keliauja į sostinę ieškoti tragiškomis aplinkybėmis dingusios  moters kaip švelnumo ir paslapties, o realybė it adata skaudžiai “siuvinėja” vaiką darydama iš jo tą pavidalą, kurį matome ryškėjant romano drobėje.  Knygos pabaigoje Namis grįžta prie jį išauginusio ežero. Nes toji vieta veikėją traukia kaip pradžių pradžia.

 

Paprastai autoriams, kūrinyje vaizduojantiems skirtingas aplinkas, ne visada pasiseka persikelti iš vienos erdvės į kitą organiškai. Tačiau šiame romane detalės įtikina. Jos natūralistinės, tikslios, taupios jas nevalingai atsimeni,  - tai yra geros prozos žymė. Gebėjimo persikūnyti pasakojant istoriją berniuko, vėliau - vyro balsu B. Bellovai galima tiesiog pavydėti. Kaip ir informatyvių, neperkrautų metaforika sakinių. Vaizduodama drastišką patirtį rašytoja išlaiko stebėtojo distanciją,  neleidžiančią su veikėju tapatintis kaip su auka, sentimentaliai.  

 

Vaikystėje Namis gyvena saugiame pasaulyje: šiltas babos pilvas, ant kurio jis ilsisi, yra gelbėjimosi ratas nuo negandų. Mama atmintyje likusi kaip trys anoniminiai maudomuko trikampiai. Senelis atskleidžia Namiui vyriškąją gyvenimo pusę: “Sulaukęs trejų pas mus turi mokėti plaukti kiekvienas berniukas”.  Vaiko skrydis į ežerą iš jo rankų atsitrenkiant į vandenį šonu vėliau pasirodys silpniausias smūgis, palyginti su tuo, ką veikėjas patirs atsidūręs pasaulyje be ribų. Jo pirmąją meilę Zazą išprievartaus ritmingai judantis rusų kareivio užpakalis. Namio pinigus, uždirbtus uosto sandėliuose, pavogs kartu nakvynės namuose gyvenantys vyrai, kurie iš nuovargio “neturi jėgų nei pyktis, nei masturbuotis”. Sieros kasykloje sutiktą  draugą Nikitičių sumals sieros piltuvas. Atskira Namio patirtimi taps nuodėmingas miestas  – Namis tarnaus dangoraižyje gyvenančiam Džoniui už maistą, čiužinį, padėvėtus užsienio naftos bendrovės klerko drabužius. Džonio “kelionės į save” vyksta tarp skalbimo mašinos, mikrobangės, dušo masažinės, paukštienos kepenėlių, šampano ir granulių katinui. Ta romano dalis apčiuopia epochinį lūžį. Jis XX a. pakeitė šimtų tūkstančių provincijos žmonių socialinį gyvenimą, o kartu ir etines vertybes, kai jie, dėl šeimos, savo materialinės gerovės, ekonomikai koncentruojantis miestuose, persikėlė gyventi ant čiužinių į megapolius. Pasaulio kultūroje pirmas į galvą ateinantis pavyzdys yra Luchino Visconti filmas “Rokas ir jo broliai”.

 

Tarp tų  15-kos valstybių, į kurių kalbas išverstas Europos Sąjungos premija pelnytai apdovanotas “Ežeras”, be abejo, yra daugiau sovietinę epochą patyrusių šalių, ne tik Lietuva. Tų šalių skaitytojams romanas atvers dar vieną, jau primirštą  erdvę. Jos simbolis galėtų būti romane ne kartą minima miesto aikštė su Valstybės vadovo statula ir šalia griovys, rusų išraustas šiukšlėms.

Raquel Martínez-Gómez on ‘Canto jo i la muntanya balla’ by Irene Solà

The Nobel Prix Halldór Laxness´s sentence which Irene Solà chooses as an initial quote in her novel When I Sing the Mountain Dances (Canto jo i la muntanya balla, in its original edition in Catalonian) has already announced to us the valley survival. The past and spectres are still dwelling on it, but the sun reminds us of the power of now, the importance of present.

 

We are in the Pyrenees, between Camprodón and Prats de Molló, a place of high mountains, and the borderline which links in our memory with a painful and brutal exile, with a Civil War which left grenade and bullet scraps lying in its forests. Artefacts a girl picks up, sediments of the past on which each new spring blooms.

 

Amongst so many dystopian and catastrophic visions coming from the loss of natural heritage and deterioration of ecosystems, the novel appears as a harmonious song about the relationship between living beings and their surroundings. It shifts away from an anthropocentric vision, showing us how beings which dwell in the mountains can communicate themselves as equals. It is not about domination but about the succession of the natural cycles: the fertilizer of inert substance comes back to life. “Because we always have been here –said the black trumpet mushrooms- and the spores of one of us are the spores of all. The story of one of us is the story of all”.

 

The narration allows other non human beings to take the floor, presenting their  points of view. The omnipresent mountain, a not always mute witness of the passing of time, prefers  silence, although clearly shows the insignificance of humans´ and animals’ existence. It has seen them die during centuries. Living near the mountain  reveals this smallness, and makes life and passions grow more intense. Perhaps it is the wholeness of our surroundings which brings sense to the world.

 

Clouds start to talk. “They are powerful people”, Dersú Uzalá would have said. Domènec knows it, knows what being caught by a storm in mountains means. He had left a house which was heavy for him, and he wanted to experience verses between those immutable stone witnesses. But lightning appears, flooding the drama with light and beauty, and then life goes on.

 

Nature doesn’t understand censorships or human laws. It follows its path and is generous with those who understand it. The spirits of water-women are living in the forest. They reclaim laughter and happiness. They were hanged because they were accused of being witches. But their scars were absorbed by the landscape, and their vile torturers disappeared.

 

Freedom is the enemy of domination and, to suppress it, men invented a cruel god. A god to whose curse a king turned to prevent his daughters from getting married with infidels, transforming them into mountains. He wanted them to marry Christian princes. The princess became mountains. Pirene, after whom the Pyrenees where named, was burned alive by Geryon and after that she was covered with big rocks. The mountains are still there, reminding us of the story of human intolerance, the persistence of a tradition often discriminatory, the male violence. 

 

Reality also includes all which we cannot understand. Legends explain things which surpass human limits. The present suggests. Human feelings appear, sometimes knotting, other times flowing. The passing of time moves everything, nothing remains.

 

Mia´s story closes the narration. She is Domènec´s daughter, the man struck by lightning – “because lightning goes wherever it fancies”. Jaume is going to see her after twenty-five years. A  deer crossed his path, and all his fears come back to settle in the stormy knots of feelings. He shoots, and his best friend become a ghost who write verses. 

 

The past impacts the present, what is come about never stopped, but language also challenges the inertia of the events. The human being has the word and this is as powerful as a lightning. Words which sometimes –as Irene Solá herself writes- “can be said one after another like a rope”, others “light up like sparklers….”, others burn, others are better uprooted… But all of them are pronounced while the natural cycles keep happening and while the mountain remains there, dancing.

Ioana Părvulescu on ‘A Spare Life’ by Lidija Dimkovska

Five reasons why I enjoyed Lidija Dimkovska’s novel A Spare life

 

Because of the author’s artistic courage, since I indeed believe that „all serious creation requires intellectual courage” – as Paul Johnson put it in the preface of his book Creators. It takes an inordinate audacity to choose as your novel’s main character one as challenging as the one in A Spare Life (and I even wonder if this has ever been done before in the history of literature): the Siamese twins, Srebra and Zlata, conjoined at the temple.

 

Because the dramatic life of the twins is intertwined with the drama of history. Srebra and Zlata grow up in a wild place in the Balkans (they had been born, as the author herself, in Skopje, in the former Yugoslavia). And the Balkans turn out, yet again, to be a most appealing literary topos. There one can only expect the unexpected, for this is where tragedy and comedy become so intense as to be, at times, impossible to tell apart.

 

Because this historical fresco follows the better part of 30 years, from 1984 to 2012, years I myself have lived through, history whose consequences I myself have felt. As Lidija Dimkovska stated in an interview in 2019, occasioned by the translation of her book in Romanian: „we are born into history, we live in history, and we die fighting history to the bitter end”. I see here a symbolic dimension of the connection of each and everyone of us to history: we are all conjoined with history, like Siamese twins. The attempt to separate ourselves from it is fraught with extreme danger and can ultimately do us in.

 

Because of the aesthetic panache of a novel so visual and so evocative. Lidija Dimkovska found not just the peculiar language suitable for her „double” character, but also a shrewd narrative solution. From a narrative point of view, the sisters are not Siamese at all, but as independent as can be. Zlata is the one telling, in the first person (singular!), the story of this plural life, but the limelight is stolen by her sister Srebra, more energetic, more uplifting, and more astute. Whether on love, politics or anything else, the sisters have conflicting opinions and feelings. This held true ever since their first childhood games – the book opens up with them – and applies all the way to the head separation surgery and the ensuing death of one of them. On the other hand, their physical lives, deprived of the very possibility of privacy, are necessarily overlapping, even during the most intimate of moments (and here the brave author takes unspeakable risks). This is then, undoubtedly, the novel of a writer in her prime.

 

Because the story does not come to a halt with the sister’s death. Somehow, as in the myth of the cutting in two of the original human beings, told in Plato’s Symposium, Zlata herself has been split in two. She is left to roam in search of the half she had once been so attached to. Is this not what befalls all of us, when death (or, sometimes, life) tears us apart ruthlessly from those we felt conjoined to – because we loved them? 

 

(translated from the Romanian by Cătălin Pavel)
 

Giovanni Dozzini on 'Average Happiness Index' by David Machado

To write a novel about happiness is just to write a novel, because after all when you talk about women and men you're always talking about this: about how we are, and how we can and try to be happy every day, and about how we usually feel we do not manage. But sometimes you play with an open hand, even in literature, and that's what Portuguese author David Machado did with his Indice medio de felicidade (2013).

 

The story of the main character spins around the suggestive idea that happiness can be measured out: parameters change for every single person, and calculations are tough, but it seems that everyone is able to find his own grade of happiness in a scale of one to ten, decimals included. Too simple, apparently. But no. Machado is good at building a solid structure that becomes more and more convincing, but it's plausible from the beginning. His writing is full, limpid, essential but never untidy. And his capacity to paint vividly his characters is undeniable. For some of them a few brush stokes are enough, for others, like the three 40 years old friends at the centre of the story, all of the 260 pages of the book are necessary. 

 

The novel is a sort of long letter written from the main character Daniel to his friend Almodôvar. A letter that won't ever be read, because Almodôvar, in the prison where he's locked up, doesn't want and cannot read it. Neither will Xavier, the third vertex of a triangle born so long ago and still standing, with all its cracks. Xavier is depressed, sociopathic, he's not been leaving his house for more than ten years, and the idea of the average index of happiness is an idea of his: he puts it in Daniel's head, he's the one that, paradoxically, will seem to be able to define the decisive advancement of the story. The three friends, before the inexplicable robbery that leads to Almodôvar's detention, had created a web site in which people could ask or offer some help. Something like a time bank. But the site doesn't work, and it never did, and this is a distress to the three of them, especially to Xavier. And when an unknown woman finally writes claiming some help, and nobody else seems ready to help her, the creators know that it's up to them. It's a matter of responsibility. He who creates expectations must do whatever he can not to disappoint them. This is the real core question: where are we supposed to arrive, how much should we sacrifice our needs and interests to satisfy those of other people? And which, and how many, are those other people?  The good thing, obviously, it's that there's no answer at all.

 

Last but not least, Indice medio de felicidade is a novel about the huge economic crisis that we were still facing when another one, bigger and more dramatic, was brought by pandemic. We are in the Portugal of 2010, more or less, and social ruins of the big bang of 2007/2008 are everywhere. The parable of Daniel is paradigmatic of the fall of middle class, of the slipping of reference points, of the general impoverishment that spared just those who stood at the top of the pyramid. Daniel has not a job anymore, not a house, his family is about to explode, his dignity is hanging in the balance, but his faith in future can't seems to fade. He's always fighting a battle against money, like anyone else, for the primary necessities and the need to save, despite all, even at the cost of lying to the others and to himself, the values on which he founded his existence. It's a hard job for everyone, for someone it's harder. The final picaresque part of the novel sheds light on this point, and some circles get closed, and, although the fundamental knots will remain unsolved, that's ok. Because this is how life goes on, and the stories that we tell one another are part of our life as anything else happens to us. 

Lidija Dimkovska on ‘Life Begins on Friday’ by Ioana Părvulescu

The story of the relationship between a journalist and the world he writes about is written in a wonderfully authentic style by the Romanian writer Ioana Părvulescu. Her novel Life Begins on Friday is a symbolic time machine from the future to the past in which the main personage, Dan Creţu, a contemporary journalist, under the alias Dan Kretzu, returns from the present back to the Bucharest of 1897.

 

People are usually curious and want to travel to the future, to see what will happen, not back to the past – in the case of Dan Kretzu, he finds himself in the world of the past as if in a museum, but with living exhibits, or maybe better, in a performance whose actors play the roles of inhabitants from other times. He feels at home in a world he does not know how he knows it, but he is also confused, dazed, and insecure, living in two (real) worlds at the same time, trying to adapt to this double life/world.

 

The story takes place in the last thirteen days of 1897 in Bucharest, which was at that time called Little Paris, and it is a wonderful narrative, a historical, anthropological, psychological, political and cultural description of the people and the city. The author clearly documented her work from newspapers and letters from the period known as La Belle Époque. It is clear from the novel that the last decade of the nineteenth century was marked by great hope for the future and we feel from the novel that optimism in those thirteen days at the close of 1897. Almost all of the characters in the novel are generally good, generous, helping one another, connected to one another, though not all coming from the same social position.

 

Even if the novel is not openly political,  it is obvious that the story is about royal Romania, its mental, cultural, political dimension, but, important is that the novel is also about Romania today, a Romania that is like an orchestra, rehearsing all the time on instruments while there is still no announcement for a concert.

 

The novel Life Begins on Friday (2009), a great reading in an unsecure time as the one we live in, has a literary curved mirror in the novel The Future Begins on Monday (2012) in which the inhabitant from Bucharest from 1897 falls into our time and has to live with us, contemporaneous with Dan Cretzu.